Day by day 


Wij dachten het allemaal al gezien te hebben in Europa.
Zwitserland met zijn bergen
Noorwegen onze passie, met bergen en fjorden.
Schotland met zijn hoogvlaktes,
Italie met zijn specifieke bomen en landschappen
maar toen kwamen we in New Zealand
en vonden een verzameling van dit alles in een enkel land
met als bonus
een behoorlijk snufje "oud" Holland.

Op reis 23-03 t/m 24-04-2004


Alle voorbereidingen voor deze reis hebben we via internet gedaan, voor ons de 1e keer want het was toendertijd nog niet zo gemeengoed als het nu is. Zo ook het boeken van de vlucht met Malaysia Air en onze camper welke we gehuurd hbben bij Tulip Campers was eigenlijk al een belevenis op zich was.

We zouden in november 2003 op reis gaan maar dat kon niet doorgaan daar Aad z'n moeder zeer kritiek in het ziekenhuis lag. We hebben de reis toen een 1/2 jaar uitgesteld en in het New Zealandse najaar van 2004 hebben we deze werkelijk onvergetelijke reis van ruim 4 weken gemaakt.


Dinsdag 23/03/2004
Delft - Kuala Lumpur
Vertrokken om 08.00 uur voor een reis van 2 x 13 uur vliegen. We waren toch echt van plan met de trein te gaan maar mochten dat niet en werden weggebracht door onze vriend Jan de Vree. Deze dag begon goed want het weer was schitterend maar nog geen uur op Schiphol of het hoosde met bakken uit de hemel. Bij het  vertrek was alles weer droog zodat wij hoopten een rustige vlucht te kunnen hebben, hoopten !!!.  
 
Nadat we ons plekje in het vliegtuig hadden gevonden was het, na een half uurtje taxiën [hadden bijna thuis in kunne stappen], de lucht in. Goed en wel op hoogte begon de victorie en natuurlijk bij het eerste drankje wat haast onmogelijk in het glas te houden was daar het vliegtuig in een onverwachte turbulentie terecht kwam. Buiten de regelmatige hobbels is de vlucht voor de rest toch wel goed verlopen alhoewel het een behoorlijke lange zit is. Hebben film gekeken, gegeten, uiltje geknapt, film gekeken, eten en dan gaat de tijd toch wel snel.
Kuala Lumpur - Auckland - Tauranga.
Woensdag 24/03/2004
De vlucht was lang, Onze 1e 13 uur van onze reis zitten erop en hier hebben we een dagkamer om een beetje uit te rusten en lekker op te frissen.

Aankomst Kuala Lumpur 06.25 uur, met een treintje richting hoofdgebouw, door de douane en dan op zoek naar het busje dat ons naar het hotel zou brengen. Na wat omzwervingen gevonden en bleken naar een ander hotel gebracht te worden wat i.p.v 10 minuten van het vliegveld een flink eind rijden was van een uur. 
Het was al behoorlijk warm, zelf de airco had er moeite mee. Er wordt daar wel erg hard gereden dus af en toe de adem in houden. Mooi hotel, met een schitterende tropische tuin en zwembad maar wij zijn lekker onder de douche gegaan en hebben een paar uurtje geslapen om om vier uur weer terug naar het vliegveld gebracht te worden waar we onze taxfree inkopen hebben gedaan. Hadden dat namelijk niet gedaan op schiphol omdat wij vermoeden dat KL goedkoper zou zijn, dat klop. 
 
Na deze pauze van 9 uur onze 2e 13 vlieguren naar Auckland met een ongeplande tussenstop in Australie.
Wij dachten rechtstreeks naar Auckland te vliegen maar de eerstvolgende stop was Brisbane waar wij uit het vliegtuig moesten, door de douane, de bagage laten scannen en toen weer terug naar het vliegtuig om vervolgens na ongeveer drie kwartier onze reis te vervolgen.
 
Ook deze vlucht bestond weer uit filmpje, eten, soezen, filmpje, eten. Geloof dat het nog gaat wennen ook.
Auckland - Tauranga
Donderdag 25/03/2004Eindelijk ... Auckland in zicht om 11.25 uur. 
Nu nog even de tassen ophalen maar er bleek een file voor de douane te staan en dat duurde voor de pascontrole alleen al ruim drie kwartier. Dan nog  door de scanner en daarna op weg naar de uitgang waar wij werden opgewacht door Xander van der Zalm van Tulip Campers
 
Je wordt opgehaald van het vliegveld en ondergebracht in een eigen appartement om eerst bij te komen van de lange vlucht. Xander heeft chinees voor ons gehaald met een biertje wat erg lekker was maar waar volgens mij de man met de hamer in zat. Om acht uur naar bed, voor een goede nacht rust.
Tauranga - Tapapa - Rotorua - 90 km.
Vrijdag 26/03/2004
  
Om 7 uur waker en opgestaan, een ontbijtje en om half negen kwam Xander langs om ons  instructies te geven over de camper.
 
Aad verstapte zich over een rand van het tegel pad wat hem op een pijnlijke enkel kwam te staan maar gelukkig viel het mee. Na alles afgehandeld te hebben konden we eindelijk op weg richting Rotorua voor onze eerste stop. Wel een beetje vreemd om met een camper rijden hoor,  vooral het links schakelen is even wennen en wat te zeggen over die angsthaas naast je... dan ben je helemaal klaar.
 
Om 11 uur aankomst in Rotorua en onze eerste boodschappen gedaan waarna we [nu al ?] naar de camping op zoek zijn gegaan. Onderweg daar naartoe zagen we het Tewhakarewarewa Termal Reserve liggen en toen wij eenmaal de camping gevonden hadden hebben wij toch eerst deze attractie bezocht. Het was heel zeker de moeite waard alhoewel er een vervelend luchtje hing van rotte eieren welke veroorzaakt wordt door de mudpools. Veel foto's gemaakt en een paar filmpjes waarvan ik helaas de mooiste van het optreden van een Maori groep kwijt ben geraakt.
 
Na al dit mooist en een fikse wandeling op naar de camping om een staanplaats te krijgen voor de camper. Toen werd het puzzelen om alles aan het werk te krijgen wat voor grote delen gelukt is, alleen de warmwater voorziening hebben we niet op gang gekregen. Vinden wij niet heel erg want het water koken doen we met de elektrische waterkoker en douchen doen we toch niet in de camper. De was en plas voorzingen op de camping is hier heel erg goed [en schoon] en je kan ook  gebruik maken van kooktoestellen in de gezamenlijke kookruimte.
 
Na het eten wat zitten lezen en begonnen met dit verhaal. Na wat denkwerk [en uitproberen] hebben we besloten om niet bovenin te slapen maar gewoon beneden op de bank, Thea vond het een beetje klein, krap en laag en dus ... eng.
 
Het koelt s' avonds wel goed af dus je moet erg diep onder de dekens en we moeten nog even ontdekken hoe we het best warm kunnen blijven.
Rotorua - Taupo - 92 km.
Zaterdag 27/03/2004
   
Vandaag op weg naar Taupo maar eerst nog naar het stadje Rotorua waar we gisteren niet veel van gezien hebben om wat te wandelen en natuurlijk te winkelen. 
 
Onderweg naar Taupo twee attracties bezocht. 
 
Eerst zijn we gestopt bij het Wai-o-tapu Thermal Wonderland waar we gewandeld hebben en een tijdje hebben doorgebracht om alles te bezoeken [de lucht ... dat begint te wennen]. Deze modderpoelen zijn nog indrukwekkender dan de vorige.
 
Onze tweede stop was bij de Huka falls welke we wel aardig vonden maar in onze ogen toch meer een water versnelling dan een waterval. Toen op naar de camping de Lake Taupo top 10 Holiday Resort waar we een mooi plekje hebben gekregen. 
Taupo - National Park - Waganui - 228 km.
Zondag 28/03/2004
   
Vroeg waker na een zeer zeer koude nacht waarin het ook flink heeft geregend. Zijn er wel achter gekomen dat het aardig vochtig wordt in de camper door die slapende lijvenen hoe koud het ook is, we zullen moeten luchten.
    
Na het ontbijt hebben wij de camper eerst verlost van zijn vuile water en zijn op weg gegaan naar Waganui voor onze volgende stop. Het begon vandaag met een mager zonnetje maar toen we eenmaal door de bergen reden hebben we aardig wat regen gehad. Er was onderweg veel te zien van het slechte wat er hier in februari en begin maart is geweest, hele stukken weg waren weg gespoeld, dus rustig aan. Al met al was het een schitterend mooie rit.

Om half vier aangekomen op de camping, aan het water en nu lekker in de zon maar dit duurde weer niet zo lang voordat de eerste bui losbarste, we weten in ieder geval dat de camper goed waterdicht is. Zit nu het verslag te maken en heerlijk te luisteren naar Beethoven.  
Waganui - Bulls - Levin - Wellington
Camping in Lower Hutt
- 229 km.
Maandag 29/03/2004
Vannacht behoorlijk slecht weer gehad met veel wind [storm] en regen heb inmiddels natuurlijk een koudje opgelopen. 

Vandaag gaan we op weg naar Wellington voor het boeken van de boot naar het Zuider Eiland. De weg naar Wellington was niet de meest interessante rit, wel even gestopt bij Lindale voor een broodje en even winkeltjes gekeken waarna we besloten [omdat het nog betrekkelijk vroeg was] in Wellington gelijk te proberen een ferry te krijgen voor vandaag of morgen.

Bij de eerste ferry was het goed schikken want de eerste mogelijkheid om over te varen was op 2 april. Verder gereden naar de volgende maatschappij waar we s 'nacht om drie uur nog mee konden of de volgende dag om 13.00 uur, hebben voor het laatste gekozen. 

Vanuit wellington naar de camping gereden in Lower Hutt, 20 minuten van de ferry vandaan en tot nog toe hebben we campings aardig kunnen vinden, met deze hadden we wat meer moeite. 
Wellington - Picton [Cook Strait Ferry] - 24 km.
Dinsdag 30/03/2004
Het wordt misschien een beetje eentonig maar we hebben het weer flink koud gehad vannacht. Zijn aan het uitproberen hoe we het bed het beste op kunnen maken om de nachtelijke kou buiten de deur te houden. Oplossing is bovenin maar dat is geen optie voor mij dus we gaan stapelen. Op de bank als onderlaag is: wollen deken, daarop molton en laken. Dan het laagje bovenop: laken, wollen deken en dekbed, en als laatste het kleine wollen dekentje op de voetjes, moet lukken zo. Mijn verkoudheid heeft doorgezet en voel me eigenlijk niet zo lekker maar dat mag de pret niet drukken.

Eerst nog een uurtje gewandeld door Wellington, het was nu weer heerlijk weer, lekker hoor dat zonnetje. Om 12.30 aan boord gegaan waarna eerst wat gegeten, toen film gekeken want het eerste deel van de overtocht is niet zo interessant, maar het laatste deel deed ons denken aan Noorwegen. Van boord gelijk door naar de camping, ongeveer 5 minuten van de ferry want we vonden het eigenlijk wel goed zo voor vandaag. Nadat wij de camper hadden neergezet [een beetje schuin] zijn we nog even naar het kleine maar leuke plaatsje Picton gewandeld. Nu eten. 
Picton - Blenheim - Havelock - Nelson - Richmond -160 km.
Woensdag 31/03/2004
 
Van Picton via Blenheim naar Havelock waar we een stop hadden voor een kop koffie.

Je moet hier wel opletten met wat je zegt want we kregen onverwacht antwoordt in het Nederlands. Nog een paar boodschapjes en dan een rit door de bergen naar Richmond voor de volgende overnachting op het Richmond Motel en top 10 Holiday park wat niet zo'n groot park is maar hebben wel een goede plaats voor de camper.  De camping blijkt op loop afstand van het stadje te liggen dus even naar de stad om rond te kijken. Hadden vandaag redelijk weer.  
Nelson - 23 km.
Donderdag 01/04/2004
 
Vandaag staat een bezoek aan Nelson op het programma.  

s' Morgens bij het controleren van de camper bleek in het overloop tankje van het koelsysteem een gat te zitten. Heb geprobeerd het met een stukje plastic en wat plakband [pleisters] dicht te maken. Toen wij in Nelson aan kwamen bleek het tankje aardig wat te lekken.

Zijn eerst maar wat gaan wandelen door de gezellige lange winkelstraat en een bezoek gebracht aan de kathedraal maar die lekkage zat ons toch niet helemaal lekker. 

Bij aankomst hadden we een telefoonkaart gekregen van 1 dollar en hebben die nu gebruikt om Xander te bellen. Van hem een adres gekregen van een garage in Nelson die eventueel het tankje kon vervangen maar dit bleek helaas niet mogelijk omdat het besteld moest worden en dat kon wel een paar [3 tot 6] dagen duren.
Op advies van monteur Paul een stukje doorgereden naar een sloopbedrijf (Nelson Truck Spares LTD) om te kijken of zij ons konden helpen. Ook hier geen tankje maar ze hebben ons wel geholpen en hebben het tankje dicht gemaakt met glasvezel pasta. Nu maar hopen dat het dicht blijf. Waren heel erg aardige lui, zijn met zijn tweeën toch ruim een uur bezig geweest en dat koste ons maar 45 dollar.   

Terug naar de camping en daarna nog wat boodschappen gedaan, eten voor morgen en wijn. Voor vandaag stond uit eten op het verlanglijstje, vis en chips en een groot glas bier. Hadden vandaag schitterend mooi weer.  
Richmond - Motupiko - Inangahua - Westport - 240 km.
Vrijdag 02/04/2004
 
Vandaag vroeg vertrokken voor een rit van 240 km naar Westport.   

De hele dag hoosde het van de regen, werkelijk om te huilen maar ... het was een schitterend mooie rit. Een groot deel van de route voerde langs de rivier de Buller. Hebben een tussenstop voor de koffie gemaakt in Murchison met een lekkere chocolade mud. Het blijft me verbazen hoe voordelig het hier is, 10 dollar [+/- 6 euro] voor 2 grote koffie en 2 "hele" grote stukken chocolade cake. Bij de Buller swingbridge zijn we gestopt en hebben een stukje gelopen. De brug was op zich wel een hele ervaring, smal en wiebelig .

In Westport aangekomen zijn we eerst doorgereden naar de kust om de Cape Foulwind Seal Colony maar het regende te hard om daar naar toe te lopen dus op naar de camping. Hopen morgen beter weer te hebben zodat we nog een keer naar de Sael Colony kunnen rijden en dan wel kunnen gaan wandelen en de colony te kunnen bezoeken.

Zo en nu ... een goed glas wijn.

p.s.
We hebben onderweg een loopvogel gezien en hebben hem even opgezocht in de lonely planet, zijn naam is Weka. 
 
Westport - Cape Foulwind - Punakaiki - Graymouth - 120 km.
Zaterdag 03/04/2004
 
De rit van vandaag is 120 km lang en zal ons langs de kust naar Greymond voeren.   

Maar het eerste doel vandaag is terug naar de Seals Colony, niet zo ver bij de camping vandaan. Waren er gisteren geweest maar toen was het weer te slecht met heel veel regen en vanddag schijnt de zon volop. Dit is een mooi plekje waar inderdaad seals te zien is, hebben flink wat foto's  genomen en nog een klein stukje gewandeld richting vuurtoren.  

Na ruim een uur "beesjes" kijken zijn we weer opgestapt en hebben wij het Goudmijn museum bezocht een stukje verder op de weg. Was niet zo groot maar wel heel erg aardig om te zien.

Daarna zijn we begonnen aan een fantastische rit langs de kust met volop zicht op de zee naar onze volgende stop, de Pancake Rocks. Hier heeft men een goed zicht op de grillige kust met blow holes waar het water flink te keer gaat. Hebben in het café gegeten, stroganoff met heel veel knoflook, smaakte prima.

Een eindje verder zijn wij gestopt om even over het strand te lopen en de benen te strekken . Dit leide haast tot natte voeten daar heel onverwacht de zee in een keer een flink stuk het strand op kwam, kon me met een flinke sprint net redden.

Op naar Greymond. Hebben daar wat boodschappen gedaan om vervolgens de camping op te zoeken welke ook aan het strand ligt. Zagen vanavond ineens wat mensen richting strand rennen, dit bleek voor de zon's ondergang te zijn en waren nog net op tijd om de laatste zonne stralen te zien. Schitterende dag, mooi weer en een perfecte rit, mooi, mooi, mooi.  
Graymouth - Arthur's Pass - Hokotika - Ross - Hokotika - 243 km.
Zondag 04/05/2004
 
Nat nat, natter, natst. Daar begon het mee maar rond de middag klaarde het op en hebben we verder een schitterende zonnige dag gehad.

Toen we wakker werden bleek het pijpenstellen te regen, toch maar op pad gegaan richting Arthur's pass. Wij dachten dat dit flink de berg op was maar de aanloop was redelijk vlak en alleen de laatste paar kilometer was het flink klimmen. Boven aangekomen hebben we koffie gedronken om vervolgens dezelfde weg weer terug te rijden. Aangezien het nog erg vroeg was zijn we richting Ross gereden met als 1e een tussenstop in Hokitika. Leuk stadje, heel ruim opgezet met een aantal toeristische attracties en aardige winkels.  

Net buiten Hokitika zijn we gestopt bij het Mahinapua meer voor een boterham.  In Ross aangekomen, wat een oud goudmijn stadje is, hebben we de goudmijn track [de kleine] gelopen van ruim een uur. Hier geen goeie camping dus terug naar Hokitika, welke redelijk oud bleek te zijn en naast een grote melk fabriek, maar ja het is er schoon en netjes. Nu in de avond is het koud en veel wind.

Inmiddels is onze koelkast er mee gestopt. Hebben contact gehad met Xander en waarschijnlijk ligt het aan de [huishoud] accu's. We betwijfelen dit aangezien de rest het gewoon doet maar hebben eigenlijk geen zin weer de garage in te gaan om het uit te laten zoeken of dit te repareren is ! Voorlopig doen we het ermee, het is fris genoeg om de boel vers te houden.
Hokitika - Franz Jozef Glacier - 164 km.
Maandag 05/04/2004
 
Droog en zonnig. In de ochtend en s' avonds koud !!!  

Op naar de Frans Jozef Glacier wat een rit is van 164 km.  Het moet er erg mooi zijn en thuis hadden we al beslist daar 2 nachten te blijven.  De eerste stop is bij Lake Lanthe voor een kopje thee/koffie. Was een erg mooi plekje om even stil staan en benen te strekken. Bleek een wilde camping te zijn, oftewel een kleine plek aan het water met wc/douche blokje en een paal waarin je je [niet verplichte] betaling kan storten, 5 dollar per persoon.   

Later zijn we van de hoofdweg afgeslagen richting Okarito. Daar hebben we eventjes de wind door de haren laten gaan aan het strand, stil en verlaten. Alhoewel verlaten.., we zijn werkelijk opgegeten door de sandfly's. Weer terug op de hoofdweg gestopt bij Lake Mapourika voor de lunch. Allemaal mooie plekjes vandaag.

In Frans Jozef aangekomen eerst het informatie centrum bezocht en toen doorgereden naar het parkeer terrein bij de gletsjer. Hebben hier een wandeling gemaakt van zo 1,5 uur in de richting van de voet van de gletsjer. Hebben natuurlijk weer veel foto's gemaakt, alleen jammer was het dat we vanwege de bewolking niet de top van de gletsjer konden zien.  In Frans Jozef onze boodschappen gedaan om vervolgens naar de camping te gaan.  

p.s. 
Hebben besloten om voorlopig niets te doen aan het feit dat de koelkast het niet meer doet.  
Franz Jozef - Fox Gletsjer - Franz Jozef - 81 km.
Dinsdag 06/04/2004
Zeer zeer koude nacht, rond vriespunt maar schitterende frisse en zonnige dag.

Vandaag de tweede gletsjer bezocht, de Fox Glacier en uitzicht op Mount Cook. Het was nu weer schitterend mooi weer dus na een flinke wandeling met veel klauter en spring werk over rotsen en waterpartijen, hebben we kunnen genieten van het uitzicht op de fox gletsjer. Was erg leuk en een spannende wandeling dus voldaan weer terug naar de camper om een stukje door te rijden richting Lake Matheson. Eerst onderweg gestopt om natuurlijk nog wat foto's te nemen van mt. Cook. 

Bij het Lake de camper op het parkeerterrein gezet waarna we zijn gaan lopen voor wat achteraf bleek een heerlijke wandeling van ruim 2 uur. Als het windstil was geweest [s' morgens heel erg vroeg] hadden we foto's kunnen nemen van de reflectie van de bergen in het meer maar nu stond er nogal wat wind dus dat is niet helemaal gelukt.

Op de terugweg naar de camping gestopt in Franz Jozef om boodschappen te doen voor het avondmaal, het is een hapje eten geworden in het café, vis en chips.  
Franz Jozef Gletsjer - Haast - Jackson Bay - Haast - 243 km.
Woensdag 07/04/2004
   
Vannacht heeft het gevroren en de ramen van de camper zaten dicht met ijs, koud dus maar Aad heeft er tijdens het slapen niet veel van gemerkt, Thea wel die had geen beste nacht, koud koud en koud.

Vandaag een rit van 145 km van Franz Jozef naar Haast, een afwisselde rit door bergen en langs de kust. Het was vandaag prachtig mooi weer, staalblauw en wolkeloos, dat kon je merken langs de kust want de horizon was heel ver weg en dit leverde mooie plaatjes op.

We zijn even gestopt bij Bruce bay en toen doorgereden naar Lake Paringa naar een zalm kwekerij voor de koffie en natuurlijk weer die paar foto's. We kwamen langs Knights pt waar het een drukte van jewelste was dus ook gestopt om van het mooie uitzicht te genieten waarna we zijn doorgegaan naar Haast waar de camping nog gesloten bleek.

We zijn toen maar een stukje doorgereden richting Jackson Bay en bij Nells beach even het strand op gegaan maar daar weer heel snel gevlucht vanwege de zandvliegen, die prikken je namelijk helemaal lek.

Terug naar Haast om een plekje te op de camping bemachtigen en ook nog wat boodschappen gedaan in een piep klein supermarktje maar konden daar niets van onze gading vinden voor het eten, dus vanavond was het een kopje soep, een boterham met gekookt eitje en een yoghurt toe.  
Haast - Wanaka - Cromwell - Queenstown - Arthurs Point - 253 km.
Donderdag 08/04/2004
   
Lekker geslapen, niet koud heerlijk en ook nog eens mijn verjaardag, deze dag kan dus niet meer stuk !!

Vandaag de mooiste rit tot nog toe [heb ik dat al niet eens gezegd ?]. Van alles wat, begonnen met Tropische stranden en Oerwoud, daarna Noorwegen met nog steeds veel toefjes tropisch oerwoud. Daarna de Schotse hooglanden met een goeie vleugje Italië erbij en toe nog een leuk toeristisch stadje. Typisch New Zealand dus, hoe vaak zeg je mooi.

Thea is jarig, heeft een sms'je met de felicitaties gehad van Dennis en later op de avond ook van Stefan, maar verder ... niks en geen cadeau.

Naar de volgende bestemming Queenstown wat een lange rit was 253 km. Het was vandaag weer zeer mooi weer en New Zealand liet zich van zijn mooiste kant zien. We hebben onderweg twee korte wandelingen gemaakt naar watervallen en een mooie wandeling van een half uurtje naar de Bleu Pools welke weer over een wiebelburg ging.

De volgende stop was in Makarora voor de koffie. We zijn ook nog gestopt vanwege het uitzicht bij Lake Hawa, maar waar zou je vandaag niet willen stoppen ?.


Ook nog even het stadje Wanaka verkent, leuk toeristisch plaatsje en hebben daar een heerlijk broodje gegeten en een stuk taart gekocht voor onderweg bij de thee. Daarna kwam een wat saai stuk richting Cromwell tot aan Lake Low Burn en daar aan het meer thee gedronken met de taart. Eenmaal de bocht door van Cromwell naar Queenstown was wel heel erg mooi om te rijden. Nog een aantal keren gestopt om natuurlijk weer veel foto's te maken. Hebben ook nog een wijngaard bezocht maar de wijn was er heel erg duur.

Vergeten boodschappen te doen dus eten was vandaag weer erg makkelijk, een boterham, kopje soep en .... een ijsje toe.  

p.s.
Een steen tegen de voorruit waar nu een ster in zit, dit is dus nummer drie!!!.
Queenstown - Five Rivers - Mossburn - Te Anau - 192 km.
Vrijdag 09/04/2004
Ongeveer z'n zelfde nacht als de 7e, koud dus. Wat jammer dat we gisteren geen wijn gekocht hebben, al was het duur maar aangezien het vandaag Goede Vrijdag is zijn de schappen met wijn en bier afgedekt in de supermarkt, mag niet worden verkocht. Heb ik even een probleem !

Van Queenstown naar Te Anau voor 2 overnachtingen en een dagtocht naar Milford Sound.

De eerste stop was in Arrowtown, 18 km buiten Queenstown om het plaatsje te bezichtigen. Dit was namelijk een oud goudzoekers stadje met een leuk klein museum waar we een goede indruk hebben gekregen over hoe de mensen in die tijd leefden. Er is ook een soort China town waar te zien was hoe in die tijd de Chinese arbeiders moesten leven, erbarmelijk dus als slaven.

Voor de rest was het een behoorlijke lange rit vandaag met verder niet veel te bezoeken onderweg. Zijn nog een keer gestopt om een broodje te eten in een Informatie centrum in het plaatsje Mossburn en dat bleek tevens een soort winkel van sinkel te zijn.

In Te Anau aangekomen hebben wij eerst een plekje op de camping besproken [het is paasweekend, dus druk] en hebben toen nog een wandeling door het plaatsje en over de boulevard gemaakt. Was vandaag schitterend mooi weer, hopen morgen ook z'n dag te hebben aangezien we tickets gekocht hebben voor een kleine cruise door Milford Sound.  
Milford Sound - 233 km.
Zaterdag 10/04/2004
Varen vandaag.
Wind en regen maar op het moment dat het nodig was, droog .... wel erg koud. Hoe vaak zeg je mooi. Na vandaag gaan we de bergen uit, mooier als dit, dat kan volgens mij niet meer.

Vandaag de dagtocht naar Milford Sound en de dag begon regenachtig wat het uitzicht tijdens de rit wat belemmerde maar dat mocht de pret niet drukken want op zich was het heel erg  indrukwekkend.

In Milford Sound hebben wij een boortocht gemaakt van zo 2,5 uur. Nog eerst even een roller gekocht tegen de zandvliegen want we hebben alle twee flink wat jeuk. De boottocht ging door het Fjord naar de Tasmanzee met onderweg een aantal watervallen waar het schip vlak onderdoor vaarde, lekker nat. Gelukkig was tijdens de boottocht de zon gaan schijnen wat het uitzicht ten goede kwam.

Toen weer terug naar de camping, zijn onderweg nog een aantal keer gestopt om van het uitzicht te genieten.  
Te Anau - Manipouri - Clifden - Riverton - Invercargil - 215 km.
Zondag 11/04/2004
Als ik gisteren wind en regen dacht hoe moet ik dit vandaag dan omschrijven. Er is in ieder geval storm met forse windstoten bijgekomen en deze dag is niet leuk.   

Van Te Anau naar Invercargill, nemen dus afscheid van de bergen en gaan op weg naar de kust voor het zuidelijkste puntje van New Zealand, Bluff, dachten wij.  

Toen we vertrokken was er nog de zon met wolken boven de bergen, maar hoe verder we naar het zuiden gingen hoe slechter het weer werd met heel veel regen en nog veel meer wind. Toen we langs de kust reden ging de camper behoorlijk te keer en kregen we harde klappen van de wind.

In Riverton hebben wij koffie gedronken om verder naar Invercargill te rijden met het plan om gelijk richting Bluff te rijden om Stirling Point met de wegwijzers naar diverse verre streken [volgens de boekjes een must als je in de buurt bent] te bezoeken.

Deze weg van Invercargill naar Bluff is 30 km over een landtong maar wij zijn een paar km buiten Invercargill omgedraaid aangezien de wind hier zo sterk werd dat de camper wel heel erg tekeer ging en we vaak op de verkeerde weghelft werden geblazen zodat het beangstigend werd.

Toen maar snel de camping opgezocht om de dag verder rustig door te brengen. 
Invercargill - Lorneville - Ferndale - Clinton - Balclutha - Milton - Dunedin - 223 km.
Maandag 12/04/2004
Schotse regio hoofdstad, zeker bezoeken met schiereiland Otago Peninsula waar van heel dichtbij albatrossen en pinguins te zien zijn!. Het zal er allemaal niet van komen aangezien het weer erg slecht is met veel regen, kou en windstoten. Zijn een stukje op de [smalle] kustweg ernaartoe geweest, op zoek naar de camping en ik was blij terug te kunnen gaan.
  
De wind is wat gaan liggen maar ook vandaag is het wisselvallig en geen beste temperatuur, koud dus. We zijn toch maar vroeg onderweg gegaan voor de volgende etappe. Rijden vandaag van Invercargill naar Dunedin en het was op zich wel een mooie rit door de heuvels maar er viel onderweg niet al te veel te beleven. Dat kwam niet alleen door het slechte weer maar ook door de tweede paasdag, alles in de stadjes onderweg was gesloten. Alleen het informatie centrum in Milton was open. Hebben er even rondgekeken in een heel klein museum wat heel aardig was en rondgelopen in het plaatsje op zoek naar koffie wat niet gelukt is. 

Vervolgens de camper geparkeerd in Dunedin voor een stukje wandelen door de stad, iets te drinken en te eten. We zijn toen terecht gekomen op het station wat een heel oud en een mooi gebouw is. Tevens zijn we er achter gekomen dat er een trip van een halve dag is met de trein door de bergen. Hebben toen maar besloten hier twee dagen te blijven zodat we morgen met de trein mee kunnen, als afscheid van de bergen.   

Na een hapje gegeten te hebben zijn op zoek gegaan naar de camping wat dit keer niet mee viel, maar goed, uiteindelijk toch gevonden en hebben een aardige plek in de luwte van de huisjes zodat we niet te veel last van de wind hebben. 
Dunedin
Dinsdag 13/04/2004
Treinreis vandaag. Het is niet te koud geweest vannacht, hebben de voorgordijnen dit keer ook dicht gedaan, helpt !

Fantastische mooie dag met schitterend weer. Zijn deze morgen met de bus, die voor de camping stop, naar Dunedin gegaan voor een korte verkenning van de stad. Hebben de kathedraal en het Sport Museum bezocht waarna we om 12.30 uur begonnen aan de treinreis naar Pukerrangi en weer terug met de Taieri Gorge Railway.

De trein had twee diesels die ons op een hoogte brachten van [maar] 250 boven de zeespiegel. Dit lijkt niet hoog maar het was toch nog een aardig stukje klimmen. Op de heenweg zijn we twee keer gestopt voor een korte pauze en om foto's te kunnen nemen. Op de terugweg maar één keer gestopt wegens tijdgebrek. In het traject wat de trein aflegde zaten een aantal enge smalle tunnels en een aantal bruggen waar we een goed zicht op hadden. Voor de rest was de omgeving meer dan de moeite waard.

Terug in Dunedin hebben wij de bus terug naar de camping genomen en in de camping winkel een snelle hap [fish and chips, en wel de lekkerste tot nu toe] gekocht als afsluiting van deze dag. 
Dunedin - Moeraki - Oamaru - Timaru - 205 km.
Woensdag 14/04/2004
Onderweg een bezoek aan Moeraki Boulders [keien op het strand] en de Blue Penguin Colony in Oamaru wat ook nog een interessant stadje is. Timaru is volgens boekje niet interessant  

Het was vandaag mooi weer maar de wind blijft nog aan de frisse kant. Vandaag van Dudedin naar Timaru zo kleine 200 km. Het eerste doel was naar Moeraki voor de Moeraki Boulders, de beroemde ronde stenen op het strand, een van de wereld wonderen?. We hadden een strand vol verwacht dus het aantal viel ons wat tegen, maar apart en boeiend is het wel en een hele leuke onderbreking. 

Daarna stond op het programma Oamaru voor een stadswandeling en om iets te eten. Het bleek een oud industrie stadje te zijn met heel veel mooie gebouwen waar wij er een aantal van op foto hebben vastgelegd.

De Penquin Colony is het dus niet geworden, die komen s' avonds na zonsondergang pas aan land en wij moesten door. Toen op naar de Camping in Timaru en hadden deze snel gevonden. Nu zitten we lekker in het zonnetje onder het genot van een drankje.

Hebben besloten de route van morgen te veranderen aangezien het hier langs de kust wel erg plat, druk en [voor ons] niet bijster interessant is. 
Timaru - Geraldine - Mount Hutt - Oxford - Rangiora - 214 km.
Donderdag 15/04/2004
   
Zijn afgeweken van de oorspronkelijke route richting Christchurch en hebben de Inland scenic Route route gereden en ook... vandaag voor het eerst sinds Picton, geen kacheltje aan.  

Over vandaag kan ik kort zijn, er was niet veel te beleven en dit was echt een verplaatsing van Dunedin naar Rangiora [misschien toch beter de kustweg kunnen nemen ?].

Onderweg een stop in Temuka wat een potterbakkers stadje zou zijn en hebben zeggen en schrijven één winkel gevonden die Tableware verkocht, geen groot succes dus. Het was op zich wel een heel aardig stadje.

De tweede stop was in Oxford waar ik de plaatselijke bevolking zowat zonder stroom zette. Er stond namelijk een stroom paal langs de kant van de weg die een stapje voorwaarts deed, lastig bij het parkeren.

Toen naar de plaats van bestemming waar we eerst een plaatsje op de camping hebben besproken [achteraf niet nodig geweest] en zijn daarna doorgereden naar de stad waar we hebben gewandeld en natuurlijk nog wat foto's gemaakt. Ook een heel aardig plaatsje met leuke oude huizen en zijn op zoek gegaan naar het oudste houten kerkje van New Zealand, gevonden!. Ook hebben we de Bottle shop bezocht aangezien de whisky op was.

Wij zijn vandaag de enige camper op deze camping. Het is beslist geen Top 10 Holiday camping, hij is bepaalt niet schoon te noemen, maar ja voor één nachtje gaat het best. 
Rangiora, Woodend - Waipara - Domett - Kaikoura - 174 km.
Vrijdag 16/04/2004
 
Walvissen ??? Geen tijd om een boottochtje te maken op jacht naar... Zelfs het beeld van de walvis niet kunnen vinden, maar goed, de rest van de dag maakte alles meer dan goed aangezien we vandaag het toetje van de week hebben gehad van New Zealands Zuider-eiland.

Dachten we toch dat we al het moois al gezien hadden ! 
 

Onverwachts vandaag een hele mooie rit door de  heuvels van Rangiora naar Kaikoura dat aan de kust ligt. Het is een plaats voor allerlei zee activiteiten, van walvis spotten tot zwemmen met dolfijnen.

Zijn maar één keer gestopt voor de koffie met zoete koek bij Domett in een gerestaureerd oud stationnetje en verder was het onderweg genieten.

Op de camping aangekomen hebben we eerst vers water ingenomen en het vuile gelost, waarna we ook de camper wat hebben afgespoten, ziet er nu weer iets beter uit. Daarna zijn we vanaf de camping gewandeld naar het stadje, hebben het strand bezocht en Thea heeft eindelijk haar schaap [trui] gekocht.

Na een hapje eten, en dit keer was het geen vis en chips, zijn we teruggegaan naar de camper om de dag verder luierend door te brengen. 
Kaikoura, Blenheim - Havelock, Queen Charlotte Drive - Picton. - 200 km.
Zaterdag 17/04/2004
Vandaag de laatste rit op het Zuider eiland een rit van Kaikoura naar Picton. Ik kan wel zeggen mooi mooi mooi en mooi, en... weer volop de zon.  

De rit was langs de kust, met mooie vergezichten over de zee en de zon die nog heel laag stond. Het is toch vreemd om de zon in het oosten boven zee te zien opkomen.

Tot Wharanui liep de route langs de kust, daarna tot Blenheim door een kaal landschap van flinke heuvels waar haast niets anders op groeide als dor gras en heel apart was. Daarnaast natuurlijk ook veel wijngaarden. Van Blenheim de weg vervolgt naar Havelock waar we gestopt zijn bij hetzelfde tentje als op de heenweg voor een kop koffie en een broodje.

En toen "de Queen Charlotte Route......" wat een hele belevenis was. 

Een rit door de bergen langs het fjord en over een hele smalle weg met heel veel bochten. Onderweg vaak gestopt om van het uitzicht te genieten.

In Picton aangekomen een plaatsje gezocht op de camping en daarna nog een wandeling door het stadje gemaakt. Het was vandaag gewoon warm wat wij niet meer gewend waren maar het was wel aangenaam. Morgen vroeg op voor de boot naar het Noorder eiland  voor de laatste dagen van onze vakantie.

Op de camping gesproken met een wat oudere dame uit Amerika, hebben ook de Queen Charlotte Drive gereden en vond het schitterend, zij vroeg onderweg aan haar man ...
 
    "What do you think about the view´s", 
     "What view !!!",  
     "Stop the car so you can take a look",
     "I can not stop, When I do I never came down this hill !!!"
 
wat denk ik meer dan genoeg zegt over de route die wij vandaag gereden hebben, eng maar o zo mooi, mooi, mooi.  
Picton, Wellington, Masterton - Woodville - Dannevirke. - 203 km.
Zondag 18/04/2004
Varen terug naar Noorder Eiland

Waren al vroeg [5.45 uur] op en het was dus lekker rustig in de douche ruimtes. Waren dus ruim op tijd voor de overtocht om 8.00 uur naar Wellington op het Noorder eiland.

Het was een mooie overtocht bij zon 's opkomst wat natuurlijk weer hele mooie foto's opleverde met veel tegenlicht. 

Wij  dachten dat het over was met het tegen de berg op omhoog klauteren via smalle wegen met de camper, maar om Wellington te verlaten richting Napier moesten wij nog een flink stuk klimmen en dalen via de verassend mooie snelweg nr. 2 [maximum snelheid 30 á 40 km]. Het was een hele mooie rit, nog een toetje van New Zealand. Boven op de berg aangekomen eerst een kopje koffie gedronken en een broodje gegeten en natuurlijk weer wat plaatjes geschoten. 

Toen in één stuk door gereden naar Dannevirke voor de camping. Deze ligt in een wildpark en het is een ruim [tenten] veld met daaromheen 24 camper plaatsen en 4 huisjes. Er was één huisje bezet en verder waren wij in eerste instantie de enige camper. Tot 8 uur, toen kwam er nog een op het terrein staan wat het niet minder stil maakte dan het al was.  
Dannevirke, richting Tikokino, Napier. - 119 km.
Maandag 19/04/2004
Napier, de Art Deco stad stond vanaf het begin op mijn lijstje, moeten we bezoeken en ik had veel eerder een schapentrui moeten kopen, sinds dat moment is het zomers.  

Over vandaag kan ik kort zijn. Van Dannevirke naar Napier gereden om de door ieder geprezen stad te bezichtigen. De rit naar Napier was maar 119 km dus om 10.30 stonden wij al in Napier op de camping.

Nadat we de camper op zijn plaats hadden gezet zijn wij naar de stad gelopen. In de binnenstad waren twee winkelstraten met de meeste Art Deco gevels,  maar om te zeggen dat we vol bewondering waren is misschien iets teveel gezegd. Het was wel aardig maar jammer genoeg een beetje te Delfts, je moet boven de kappen van de winkels kijken om het oorspronkelijke terug te zien aangezien de ondergevels verpest zijn.

Nadat we wat hebben gegeten, een verlaat engels ontbijt, zijn we terug gelopen naar de camping en Thea heeft wat zitten lezen en ik heb naar Harry Potter liggen luisteren.
Napier - Bay View - Tarawera Forest - Taupo. - 148 km.
Dinsdag 20/04/2004
Vandaag een kort ritje van 148 km naar Taupo.

De rit er naartoe was weer als van ouds en een mooie route om te rijden, bergachtig wat overging in een heuvellandschap. Alleen het laatste stuk van deze route zag er wat vreemd uit, als een soort fabriek. Het was een wat commercieel stuk wat bebost werd met allemaal bomen op een rijtje of hele kalen velden waar de bomen gerooid waren, dit was niet het mooiste gezicht. 

In Taupo aangekomen eerst naar de camping en daarna een bezoek aan het stadje. Het centrum bestaat uit drie echte winkelstraten, zijn weer terug in de bewoonde wereld. Nog even aan de oever van het meer gekeken en daarna wat te eten gehaald voor vanavond om weer terug te keren naar de camping voor het lees uurtje.  
Taupo - Hidden Vally - Roturoa. - 127 km.
Woensdag 21/04/2004
We zijn de routes aan het afbouwen, nog een klein stukje en we zijn weer terug. Vandaag Roturoa waar we onze New Zealand inkopen gaan doen, pottery dus waar we de hele vakantie al naar lopen kijken en een T-shirt voor Aad.  

Op naar de laatste camping in Roturoa.   

Onderweg zagen wij een bord naar de verborgen vallei en eerst waren wij er al voorbij gereden maar na een paar km zijn we toch terug gekeerd.   

In de vallei aangekomen werden wij [na een duur ticket gekocht te hebben] overgezet met een klein motorbootje naar de over kant van het meertje. Daar bevond zich het vulkanische gebied en modderpoelen waarvan er gelukkig niet al te veel waren dus de stank viel mee. De meeste indruk maakte op ons een Maori cave Het ticket was iedere cent waard.  waar je naar beneden kon lopen en waarin een poel warm water stond.  

Na al dit moois [het weer is weer schitterend] zijn we naar Roturoa gereden om wat souvenirs te kopen, wat niet mee viel omdat wij op de heen weg leuke theepotjes hadden gezien met een schaaltje en bordje, één met een Teka en één met een schaap, maar helaas, van de Teka hadden ze alleen nog maar het theepotje. We zullen op het vliegveld in Auckland moeten kijken of we daar de rest kunnen kopen.  

Hebben de camper van buiten een beetje opgefrist vandaag, ziet er gelijk weer een stuk beter uit. Morgen nog van binnen schoonmaken, tas inpakken en terug naar Tauranga voor het inleveren van de camper. Dat is dan het einde van een vakantie die ons zeer goed bevallen is want Nieuw Zeeland is een heel heel erg mooi land. 
Roturoa - Tauranga - 130 km.
Donderdag 22/04/2004
  
Het is zo ver, vandaag het einde van de trip & Camper inleveren

Eerst de camper van binnen schoon gemaakt, ontbijten en dan naar ons laatste bezoek aan een bezienswaardigheid,  het Buried Village.

Het was een aardig museum maar wij vonden de wandeling eromheen leuker. Nadat we een kop koffie hebben gedronken met een broodje erbij [in plaats van koek], zijn we richting Tauranga gereden voor een bezoek aan deze stad aan de kust. We zijn er weer heel snel uitgevlucht aangezien de stad  leek op Scheveningen op een warme dag, druk dus en al een beetje teveel thuis. Dan toch maar de camper in gaan leveren wat wel pijn doet want het is een beetje onze camper geworden, maar goed, aan alles komt een eind.

Gaan nu wat eten en morgenochtend om half acht worden wij naar het vliegtuig gebracht om de terugreis aan te vangen. 
Tauranga - Auckland - Kuala Lumpur - Schiphol
Vrijdag 23/04/2004
Om 06.00 op. Beetje rommelen, douchen, eten en om 07.25 staat de shuttle klaar om ons weg te brengen naar Auckland. Weinig tijd op het vliegveld dus snel nog wat inkopen gedaan met de laatste dollars en toen op naar de gate. Half uurtje vertraging, een club Maleisiërs aan boord en voordat die zaten .....

Goeie vlucht, beetje lang maar goed je weet waar je aan begint, alleen die 4 uur wachten in KL!!!

Vliegen om 13.10 uur
De heenweg ging beter met die paar uur slapen ertussen en nu waren we behoorlijk moe toen we aan boord kwamen voor de 2e zit. Zodra we opgestegen waren zijn Aad en ik van de wereld geraakt en hebben een klein uurtje geslapen, jammer dat het eten kwam anders was het misschien wat langer geworden. 

Eten aan boord was behoorlijk goed, vooral vanuit New Zealand. De rest van de vlucht was het beetje slapen, beetje lopen, beetje film kijken.
Auckland Kuala Lumpur Borneo Australie 
Schiphol - Delft
Zaterdag 24/04/2004
Landen om 06.25 uur

Redelijk op tijd aangekomen en Jan stond klaar om ons terug naar huis te brengen. Toch wel lekker na z'n lange vlucht.

Tassen uitgepakt en de wasmachine aangezet, tv gekeken [trouwerij van de prins] maar dat boeide me niet zo dus eerst de  boodschappen gedaan en toen .... na 43 uur op de been, plat voor een paar uurtjes slaap. Aad dacht nog even Grand Pri te kunnen kijken, foutje, slaapt heerlijk in zijn stoel. 

Deze dag is moeilijker dan op de heenweg, veel vermoeiender maar hopelijk met een goede nacht rust is morgen alles weer op orde en kunnen we over tot de orde van de dag.

We hebben veel plezier gehad van een aantal boekjes en een hele goeie route kaart in een boekvorm, de Touring Atlas van New Zealand. Voor onderweg hebben we de heel veel gegeven gehaald uit de "Expert reisgids Nieuw-Zeeland" maar het succes van onze reiswas wel het boekje van Dolf de Vries, "Nieuw Zeeland in een rugzak", een heel herkenbaar reisverslag.
Hebben er een tijdje over gedaan 
voordat het zover was dat we eindelijk op weg mochten, 
even gedacht het gebeurt niet meer 
maar het was iedere minuut wachten waard. 

Wat jammer dat het over is


Photo's © AW & TS 2004
by My Stats
Content is © of TsT at Travelto-web.com 2004 / 2012